Estetik Dolgular

​ ​Büyük dolgu gerektiren dişlerde kompozit yada amalgam dolgu yerine hem estetik hem de dayanıklı olması nedeniyle porselen inlay-onlay uygulanabilir.
Yapım aşamasında porselen kronlara göre dişte daha az madde kaybı gerektirdiği için inlay- onlay dolgular tercih edilir. Sadece çürük temizlenip dişin ölçüsü alınır.

Laboratuarda hazırlanan porselen inlay dolgular daha sonra dişlere özel yapıştırıcılarla (adhesive sistemler) yapıştırılmaktadır.

Özellikle büyük madde kaybı olan dişlere öncelikle kanal tedavisi uygulayıp gerekirse dişetinde basit cerrahi düzeltmeler (gingivoplasti – dişeti manikürü) yapıp üzerine onlay (laboratuarda hazırlanan porselen yada kompozit dolgu) yapılır. Bu sayede dişin yada dolgunun kırılma riski oldukça düşüktür.

IPS ​porselen (Leucite reinforced pressable porcelain) dolgular:
Doku dostu dolgulardır, biyolojik uyumları en yüksek olan malzemelerdendir. İleri teknoloji ile üretilirler Porselen dolgu yönteminde ağızdaki sağlıklı diş dokusuna zarar verilmez. Normal dolguda açılan diş kavitesi üzerinde yapılan birkaç değişiklik ile diş porselen dolguya hazır hale getirilmektedir. Ayrıca bu porselenler dişin sertliğine en yakın ve dişeti ile en uyumlu malzemelerdir. Sertliği dişin mine dokusuna çok yakın olduğu için diğer porselenler gibi dişleri aşındırmaz , kompozit dolgular gibi de aşınmaz. Özellikle büyük madde kayıplarında, kompozit dolgu veya kuron (kaplama) yerine tercih edilmelidir.

 

Kanal Tedavisi (ENDODONTİ)

Kanal tedavisi, Pulpası hasar görmüş bir dişin tedavisi ve dişinizi kurtarabilmek için son şanstır. Kanal tedavisine alternatif bir tedavi yoktur. Dişinizi çekilmekten kurtarmak için uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Çürük veya travma gibi nedenlerle dişin iç kısmında bulunan Pulpanın iyileşemeyecek düzeyde zarar gördüğü ya da nekroz olduğu ​durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Öncelikle uygun bir lokal anestezi ağrısız bir işlem yapılabilmesi için gereklidir. Tamamen uyuşma sağlandıktan sonra dişin içindeki pulpası alınır, ​diş köklerinin içindeki kanalların şekillendirilip mikroorganizmalardan arındırılması​ sağlanır​ ve daha sonra genişletilmiş kanallar doldurulur. ​D​işin üst kısmına madde kaybına göre hekiminizin uygun gördüğü dolgu​ ​​ i​le​ restorasyonlar yapılır ve dişin estetik ve fonksiyonel olarak devamlılığı sağlanır.

KANAL TEDAVİLİ BİR DİŞİN ÖMRÜ NE KADARDIR

Başarılı bir kanal tedavisinden sonra dişinizin ömür boyu ağızda kalması mümkündür. Kanal tedavisi yapılmış bir diş nemini kaybettiği için daha kırılgan hale gelebilir. Bazı durumlarda kırılmaların önüne geçmek için kanal tedavisinin bitmesini takiben dolgu yerine ​kaplama ya dolgu tercih edilebilir.

KANAL TEDAVİSİ YAPILMAZSA NE OLUR?

Derin çürük ve çatlak dolayısıyla pulpanın kendini iyileştiremeyeceği durumlarda diş canlılığını kaybeder, enfeksiyon bütün dişe yayılabilir. Kanal tedavisi yapılmazsa enfeksiyon kök ucundaki dokulara kadar ulaşabilir. Dişi çevreleyen çene kemiği de iltihaplanarak aşınır. Meydana gelen bu boşlukta abse oluşur. Bu tabloya ağrı ve şişlik de eşlik eder ve diş kısa zamanda kaybedilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

* Geniş dolgularda ısırırken dikkatli olmak dolgunun ömrünü uzatacaktır.
* Kompozit dolgular iyi cilalansalar da, zamanla yiyecek ve içeceklere bağlı olarak renk değişimi görülebilir.
* Amalgamda olduğu gibi, dolgunun yapımını takiben 2 saat yemek yememe gibi bir sınırlandırma yoktur.
* Aşınma nedeni ile restore edilen dişlerde, çok sert diş fırçası kullanılmamalı ve fırçalama metoduna dikkat edilmelidir.