Zirkoryum

ZİRKONYUM DİŞ

​ ​Daha sağlıklı​,​ daha estetik ve daha dire​nçli​​​ ​ve bu ​gibi istediğimiz ​tüm özelliklere sahip olan bu sistemde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır. Zirkonyum esaslı porselenleri hem ön dişlerde kullanabilecek kadar doğal olmaları, hem de arka dişlerde kullanılabilecek sağlamlıkta olmaları sebebiyle güvenle tercih etmekteyiz. ​B​u sistemler ​diş hekiminin​ ​ ve hastanın hayatını daha kolay hale getirmektedir ve kişilerin yaşam kalitesini arttırmaktadır.

Klasik diş restorasyonlarında porselen uygulamalarında dayanıklılık için, porselen dişin altına metal bir alt yapı kullanılmaktaydı. Bu metal alt yapının diş etleri, diş dokusu, genel vücut sağlıgı ve en önemlisi estetik yönünden mahsurları bilindiginden, genel anlamda metale alternatif arayışlara gidildi. Daha önce tıbbın diger alanlarında başarıyla kullanılan zirkonyum‘un ​diş hekimliğinde​ porselen metalinin yerine uygulanması ile yeni bir devir açıldı.
Çünkü bu yeni zirkonyum alt yapılı porselen kaplamalar mekanik direnci, biyolojik uyumluluğu ve kırılma direnci ile diğer dental materyaller arasından sıyrılmaktadır.diş eti problemileri ve alerjiye sebep olmaz, ışık geçirme özelliği ile dogal dişlere yakın estetik ve fonksiyonu yakalamımızı sağlar.

Zirkonyum dişlerin diş etimle uyumu nasıldır?

Dokuyla uyumlu bir malzemedir. Metal destekli protezlerde görülen dişin boyun bölgesindeki diş etinde morumsu renklenme asla oluşmaz. Diş eti çekilmesine sebep olmaz. Yanlış fırçalama gibi sebeplerden diş eti çekilecek olursa estetik olarak kötü bir görüntü yaratmaz.

Metale karşı alerjisi olanlarda uygulanabilir mi?

Zirkonyum kaplamalarının içeriğinde metal bulunmadığı için metal alerjisine de sebep olmaz.

Ağzımda tat değişikliği ve kokuya sebep olur mu?

Metal içerikli olmadığından herhangi bir tat değişikliği yaratmaz kokuya da sebep olmaz.

Zirkonyum dişler ilerde renk değişikliği yapar mı?

Pürüzsüz ve kaygan porselen yüzeyi sebebiyle plak birikimine sebep olmaz. Bu sebeple kahve çay sigara gibi renklendiricilerden etkilenmez. Rengi sabit kalır.

Zirkonyum kaplamaların bakımını nasıl yapabilirim?
Normal diş fırçalar gibi dişler fırçalanır. Diş ipi ve dişsiz bölgeler için superfloss kullanılır. 6 ayda bir hekim kontrollerine düzenli gelindiğinde zaten oluşabilecek probleZirkonyum kaplamaları ne kadar süreyle kullanılabilirim?

Düzenli kontroller yapıldığında çok uzun yıllar kullanalabilirsiniz. Şu kadar süre diye net bir zaman verilemez. Dişler canlı dokulardır ve zamanla aşınmalar ve sürmeler sebebiyle şekil değişiklikleri gözlenir. Zirkonyum kaplamalarda değişiklik olmaz. Bu formu değişmiş ağza uyumlandırmak için yenilenmek istenebilir.

Değiştirilmek istendiğinde çıkarılması dişime zarar verir mi?

Zirkonyum kaplamalar kesilerek çıkarıldığından ve herhangi bir rahatsızlık hissetmezsiniz. Dişlerde doku kayıplarına sebep olmaz.

Zirkonyum kaplamalar nasıl uygulanır?

Diş metal destekli kaplamalarda olduğu gibi bir miktar küçültülür ve diş eti sağlıklı duruma geldiğinde özel ölçü maddeleri ve ağza uygun kaşıklarla hassas bir ölçü alınır. Laboratuvar ortamında dişe uygun renkte zirkonyum alt yapı ve üzerine porselen üst yapı işlenerek klinik ortamda dişe uyumlandırılır. Son olarak da özel yapıştırıcılar ile dişe daimi adapte edilir. Artık kendi dişinizden ayırt etmeden rahatlıkla kullanabilirsiniz.

İşlem sırasında dişlerim de ne kadar madde kaybı olur?

Madde kaybı porselen lamin​e​dan fazladır. Metal destekli porselen kaplamalarla aynıdır. Normal diş yüzeyinizden 1-2mm arasında bir t​ı​raşlama öngörülüp önlemler alınır.